Person som cyklar på en skogsväg när solen är på väg ner.
Foto: Robin Söderholm

Fina skogar för Mtb

Flowiga stigar, fina grusvägar, krävande stigningar och fartfyllda utförskörningar. I Halland finns mountainbike-cykling för alla. Naturen är varierad och bjuder på öppna fält, djupa skogar, sjöar, strandskog och vackra vyer över havet. Oavsett vilken nivå du är på, nybörjare, eller inbiten mtb-cyklist, finns här något för alla. Men tänk på att alltid visa hänsyn när du är ute i skogen. Både mot naturen, djur och andra som vill uppleva våra fina landskap.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Oavsett vilken nivå du är på, nybörjare eller inbiten mtb-cyklist, finns det något för alla i Halland. Här finns ett av Sveriges främsta bokskogsområden där stigarna är snabba och backarna är många och på gränsen till Skåne ligger Vallåsen bikepark där du kan köra downhill med doserade kurvor och preparerade leder.

Haverdals naturreservat

Haverdalsreservatet är ett av Hallands äldsta naturreservat. Med havet precis intill har naturen fått en säregen prägel där krokiga tallar och barrbeklädda stigar blandas med sanddyner och strandhed. Reservatet myllrar av stigar som går kors och tvärs genom skogen och här finns även Sveriges högsta sanddyna, Lynga Sanddyna, som är 36 meter hög och bjuder på spektakulär utsikt över skog och hav.

En person cykla längs en stig.
Haverdals strandskog myllrar av små fina stigar.Foto: Mikael Strand

Skipås Naturreservat

Här cyklar du över det som kallas Guds gröna ängar – en böljande åkermark där fåren går på bete och gräset är härligt grönt. I bokskogen finns både fina stigar och lite mer tekniska utmaningar och många fina utkiksplatser över havet.

Två personer cyklar på varsin cykel.
Det är inte svårt att första varför Skipås ibland kallas för Guds gröna ängar.Foto: Robin Söderholm

Biskopstorps naturreservat

Öster om Kvibille utanför Halmstad ligger Biskopstorps naturreservat som är ett av de största i södra Sverige. De lövskogsbeklädda bergen passar perfekt för cykling och vandring och i områdets många sluttningar och branter växer några av Hallands äldsta ek- och bokskogar.

Person som cyklar på en skogsväg när solen är på väg ner.
I Biskopstorp finns många fina cykelstigarFoto: Robin Söderholm

Vallåsen Bikepark

På gränsen mellan Halland och Skåne ligger Vallåsen Bike Park, en av Sveriges bästa parker för downhillcykling. På norra sluttningen av Hallandsåsen slingrar sig mängder av olika leder i varierande svårighetsgrad ner för berget och kring åsen finns också fina singeltracks för den som vill cykla mountainbike.

En person med röd tröja gör ett hopp i downhillbanan.
Kör downhill på Vallåsen Bikepark i HallandFoto: Kristoffer Hilmersson
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.