Tre glada barn som springer nerför en väg vid Tjolöholms slott.
Foto: Tjolöholm

Möt våren i Halland

Nu är påsken snart här och med den några härligt lediga dagar att njuta av våren, knoppande träd och blommande backar. Ett perfekt tillfälle att packa väskan för att sätta sig på tåget med familjen och möta våren i Halland. Hit kommer våren alltid lite tidigare och i påsktider öppnar många gårdsbutiker, konstateljéer och uteserveringar upp för säsongen.

Skrivet av Agneta Kristiansson
Agneta Kristiansson Skribent

Till Halland kommer våren redan i slutet av februari och framåt påsktider är skogsbackarna redan fulla av vitsippor, lövsprickningen har så smått tagit fart och uteserveringarna sjuder av liv. Att ta med de påsklovslediga barnen på upptäcktsfärd i den halländska skogen, gå sandiga promenader utmed havet eller tillsammans vara med på spännande äggjakt är precis sådana upplevelser som man vill ska bli härliga barndomsminnen att lägga i ett särskilt fack i hjärtat.

Fina skogar, härliga promenadstigar och vackra vyer

I samband med att dagarna blir längre, vädret mjukare och naturen vaknar till liv igen så väcker det också vår längtan ut i naturen. I påsktider passar många på att ge sig ut i skogen med barnen, vandra utmed havet eller kanske strosa omkring i en park och njuta av alla vårblommor. Naturen är spännande att upptäcka tillsammans och i Halland finns det många familjevänliga vandringar i olika längd, svårighetsgrad och i vilt skiftande landskap att välja mellan. Du kan välja att vandra utmed havet eller bege dig till en av Hallands alla vackra vyer med ryggsäcken full av fika för att picknika och njuta av utsikten samtidigt.

en vuxen och ett barn promenerar vid havet.
Vandra vid havet i HallandFoto: Philip Liljenberg

påskbus för barnen

Inget påsklov utan påskhare, äggjakt, äggmålning och andra spännande lekar för barnen och kanske även för de vuxna med leksinnet i behåll.

 • På pampiga Tjolöholms slott, händer det alltid något kul och påsken är absolut inget undantag. Här pågår påskfesten från torsdagen den 18 april till måndag den 22 april med en spännande påskäggsjakt, ansiktsmålning, möjlighet till att åka häst och vagn i slottsparken och mycket annat.
Härlig påskbild på ris påskris med färgglada ullbollar och en utklädd påskhare.
På Tjolöholms slott kan du möta påskharen och låta barnen gå på påskäggsjakt. Foto: Tjolöholms slott
 • Även på Naturum Fjärås Bräcka händer det massor med kul för barnen precis hela påsklovet, här kan du och dina barn gå tipspromenad, tillverka fröbomber, lära dig allt om ägg, påsklovspyssla eller kanske bygga din egna helikopter.
 • Är du modig så kan du passa på att införa en ny påsktradition i familjen. På skärtorsdagen den 18 april kl 17.00 samlas alla badsugna på Barnens badstrand i Varberg för årets första uppfriskande dopp.
 • Mitt på den halländska landsbygden hittar du Stättareds 4H-gård som har påsklovsöppet 13-22 april med gårdscafé och äggjakt för barn, den 19 April anordnas här  påskpromenad med möjlighet att träffa påskkärringar, påskharen och 15-18 april finns här påsklovsprogram med Häst & vagn kl 12.00, Djurvisning kl 13.00 och Ponnyridning för barn kl 14.00 varje dag .
 • Utklädd påskhare som leker med ett barn.
  På Stättared har barnen möjlighet att gå på äggjakt och träffa påskkärringar. Foto: Stättared

Mumsig påskmat & söt fika

Att påsken är en av våra absolut största mathögtider har väl inte gått någon förbi och bara för att du är iväg på semester så betyder inte det att du behöver missa påskens härligheter.

 • På kustnära Skepparstugan i Steningen dukas det varje år upp en matig påskbuffe med allt det där som hör påsken till såsom sill, lax, ägg påskskinka o.s.v, här serveras det påskbuffé långfredagen – annandagen.
 • Vill du upptäcka en halländsk vingård så erbjuder Ästad vingård en härlig påskbrunch med råvaror från närliggande gårdar, från långfredagen den 19:e april till annandag påsk den 22 april. Du har även möjlighet att boka in dig på någon av de extrainsatta vingårdsvandringarna.
Översiktsbild över Ästad vingård
Ästad vingård är Hallands största vingård.Foto: Jerker Andersson
 • På naturnära Skårs gård utanför Fjärås serveras det härliga påskbruncher på lokala råvaror långfredag – annandag.
 • På havsnära Steninge Kuststationen kan du fira påsk med hållbar mat, kustvandring & yoga 19-21/4. Har du inte möjlighet att vara med hela helgen så kan du boka in dig enbart på den härliga frukostbuffén och sedan ge dig ut på upptäcktsfärd i den vackra naturen som omger Steninge kuststation.
 • På vackra Öströö fårfarm kan du njuta av härlig påskfika inomhus eller om vädret tillåter utomhus i café fårhagen som har öppet onsdag – söndag i påskveckan. Det händer dessutom spännande grejer under april-maj i fårhuset då 900-1000 lamm föds här. Som besökare får man möjlighet att stå på läktaren i fårhuset och om du har tur även få uppleva en lamning under ditt besök på gården.
 • Olika sällskap som sitter ute i trädgården på Öströö fårfarm och fikar en solig sommardag.
  Njut av fika utomhus i härliga café fårhagen på Öströö fårframFoto: Öströö fårfarm
 • I storstugan på Tjolöholms slott erbjuds det en spännande påskmeny där du kan välja mellan att äta en hel trerättersmeny eller en lyxig räksmörgås med handskadade räkor. Vill man hellre äta något enklare så finns det även pannkaksbuffé för barnen i Kafé Manegen samt foodtrucks med olika matutbud på området.
Bild på Tjolöholmsslott i vackert vårväder och med påskfjädrar i förgrunden.
Påskfirandet pågår hela påskveckan på Tjolöholms slott. Foto: Tjolöholm

Handla närproducerat

Lammkött och goda delikatesser av fisk är två riktiga påskklassiker och i Halland finns flera charmiga gårdsbutiker där du kan handla fint kött och god fisk.

 • Mitt i den vackra bokskogen utanför Tvååker ligger Öströö fårfarm som under påskveckan har öppet onsdag till söndag. Här kan du bland annat köpa korvar, patéer, lammkött, nykokt marmelad, kryddblandningar och hembakta skorpor.
 • Även fisk är något som hör påsken till och på Tiraholms fisk kan du köpa både färsk och rökt fisk från Bolmens rena vatten i gårdsbutiken som har öppet onsdag – söndag i påskveckan. Här kan du även njuta av en härlig påskbuffé som serveras i den charmiga restaurangen.
Bild på en person som håller fram en bricka med fisk.
Tiraholm är Sveriges enda insjöfisk-restaurang.Foto: Tiraholms fisk
 • I Våxtorp, mellan Laholm och Örkelljunga, ligger gårdsbutiken Dönardalens delikatesser. Här finns det mesta du kan tänka dig i lamm-väg och du kan handla alltifrån lammkött, lammburgare och lammkorvar till salami, ölkorv och fårskinka. Man är helt enkelt experter på lamm. Det säljs också sillinläggningar, gårdens egen honung, lammskinn och mängder av andra goda grejer. Här är öppet dagligen mellan 9-19.
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.