Fyra personer klättrar upp för sanddyner med havet i bakgrunden.

Tre havsnära naturreservat

Det är något visst med havsnära natur. Det är kargt, vackert och påverkat av havets starka vindar. Överallt längs Hallands kustlinje finns sanddyner, krokiga tallar, öppna strandängar och vacker ljunghed.

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Tusentals år av kustens tuffa förhållanden skapar en viss typ av natur. Mystisk skog med vindpinade träd kombineras med sanddyner, stränder och öppna horisonter. Och överallt är havet närvarande. Ibland bara som ett tyst brusande och andra gånger är det vilt, skummande och dånande.

Vackra vyer i Grimsholmen

Promenera bland strandängar, ljunghed, klippor och tallskog i natursköna Grimsholmen söder om Falkenberg. Det öppna landskapet bjuder på en fantastisk vy över havet och betande får och kossor ser till att området behåller sin öppna horisont.

Två får betar på strandängen och i bakgrunden syns havet.
Korna och fåren ser till att Grimsholmen behåller sin öppna horisont.Foto: Destination Falkenberg

krokiga tallar och Sveriges högsta sanddyn

I Haverdals naturreservat finns många fina promenadstråk. Både markerade leder och små slingrande stigar. Med havet precis intill har naturen fått en säregen prägel där krokiga tallar och barrbeklädda stigar blandas med sanddyner och strandhed. Fina picknickbänkar finns både i tallskogen och nere vid havet och Sveriges högsta sanddyn, Lynga Sanddyna, bjuder på spektakulär utsikt över skog och hav.

En person går nerför den Stora sanddynen.
I Haverdals naturreservat finns Skandinaviens högsta sanddyn.Foto: Robin Söderholm

Fina stigar i Hökafältet

Längs med Laholmsbukten ligger naturreservatet Hökafältet. Promenera över de öppna sanddynerna eller genom den vackra tallskogen innan det är dags för fika. Förutom ett myller av fina skogsstigar finns här också en 2,5 kilometer lång led som passar sig extra bra för barnvagnen, rullatorn eller rullstolen. Och när du går genom strandskogen kan du lyssna lite extra efter fågelkvitter, för här finns både näktergal och svarthätta.

Skylten till Hökafältet naturreservat står jämte en barrbeklädd stig och är omgiven av höga tallar.
Naturreservatet Hökafältet har både tallskog och höga sanddyner.

Dela artikeln med en vän.

Pin på pinterest
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel