Person som cyklar på en skogsväg när solen är på väg ner.
Foto: Robin Söderholm

Fina skogar för mtb

Skrivet av Lisa Söderholm
Lisa Söderholm Redaktör och friluftsälskare

Flowiga stigar, fina grusvägar, krävande stigningar och fartfyllda utförskörningar. I Halland finns mountainbike-cykling för alla. Naturen är varierad och bjuder på öppna fält, djupa skogar, sjöar, strandskog och vackra vyer över havet. Oavsett vilken nivå du är på, nybörjare, eller inbiten mtb-cyklist, finns här något för alla.

Myllrande stigar i Haverdals naturreservat

Haverdalsreservatet kallas ibland för Kronoskogen och är ett av Hallands äldsta naturreservat. Med havet precis intill har naturen fått en säregen prägel där krokiga tallar och barrbeklädda stigar blandas med sanddyner och strandhed. Reservatet myllrar av stigar som går kors och tvärs genom skogen och här finns även Sveriges högsta sanddyna, Lynga Sanddyna, som är 36 meter hög och bjuder på spektakulär utsikt över skog och hav.

En person cykla längs en stig.
Haverdals strandskog myllrar av små fina stigar.Foto: Mikael Strand

Bokskog och ängar i Skipås

Naturreservatet Skipås bjuder på böljande betesmarker, gröna ängar, fin bokskog och utsikt över havet. På det som kallas Guds gröna ängar går fåren på bete och gräset är härligt grönt. Ängarna omges av vacker bokskog med fina stigar, tekniska utmaningar och många fina utkiksplatser över havet.

Två personer cyklar på varsin cykel.
Det är inte svårt att första varför Skipås ibland kallas för Guds gröna ängar.Foto: Robin Söderholm

Gamla träd och backar i Biskopstorps

Öster om Kvibille utanför Halmstad ligger Biskopstorps naturreservat som är ett av de största i södra Sverige. De lövskogsbeklädda bergen passar perfekt för cykling och vandring och i områdets många sluttningar och branter växer några av Hallands äldsta ek- och bokskogar.

Person som cyklar på en skogsväg när solen är på väg ner.
I Biskopstorp finns många fina cykelstigarFoto: Robin Söderholm

Högt tempo i Vallåsen Bikepark

På gränsen mellan Halland och Skåne ligger Vallåsen Bike Park, en av Sveriges bästa parker för downhillcykling. På norra sluttningen av Hallandsåsen slingrar sig mängder av olika leder i varierande svårighetsgrad ner för berget, men även om parken bjuder på utmanande slingor är backen inte brantare än att du orkar cykla upp på egen hand om du har lite energi över. Kring åsen finns också fina singeltracks för den som vill cykla mountainbike.

En person med röd tröja gör ett hopp i downhillbanan.
Ta med cykeln och kör downhill på Vallåsen Bikepark i HallandFoto: Kristoffer Hilmersson
😐 Vi hittar inte fler artiklar
😖 Något gick fel! Vi kan inte hämta fler artiklar.